na zgłoszenia czekamy tylko do 1 kwietnia –  formularz rekrutacyjny

Zapraszamy wszystkich, którzy chcą sprawdzić się w roli twórcy filmowego do udziału w pięknej, filmowej przygodzie. Jej efektem będą trzy teledyski stworzone pod okiem opiekunów artystycznych dla profesjonalnych artystów. Utwory do tegorocznej Szkoły Teledysków udostępnili Kortez i Bovska.

Pierwszą częścią Szkoły Teledysków będą weekendowe (sobota i niedziela) zajęcia teoretyczne i warsztatowe w NInA (Narodowym Instytucie Audiowizualnym), który jest partnerem projektu.  Odbędą się one w dniach 9-10, 16-17  i 23-24  kwietnia w godzinach 10:00-17:00.  Uczestnicy będą spotykać się z reżyserami i twórcami teledysków. Podczas zajęć będziemy oglądać teledyski, dyskutować o nich oraz poznamy tajniki pracy nad nimi.

Wśród wykładowców znajdą się twórcy wideoklipów: Konrad Aksinowicz, Roman Przylipiak, Yach Paszkiewicz oraz Agnieszka Kruk (scenarzystka).  Podczas zajęć zostaną stworzone scenariusze i będziemy gotowi do kolejnego etapu Szkoły Teledysków – realizacji zdjęć, montażu i postprodukcji. Uroczysta premiera zrealizowanych wideoklipów planowana jest na 28 maja.

Agnieszka Gomułka, Maciej Michalski i  Kobas Laksa będą pełnili funkcje opiekunów artystycznych nad uczestnikami projektu. W 2015 roku uczestnicy stworzyli trzy wideoklipy dla Pablo Pavo, Abla i Kamila Bednarka. Ten ostatni stworzony do utworu wykonywanego wspólnie z Gutkiem “Światu Brakuje Troski” został nominowany w kategorii Innowacja do nagrody na odbywającym się w Gdańsku Festiwalu Polskich Wideoklipów Yach Film.

Szkoła Teledysków jest unikalną możliwością, zarówno do zdobycia umiejętności przydatnych do realizacji teledysków, jak i podzielenia się swoją wiedzą z innymi uczestnikami  projektu. Praca w grupie, i realne poczucie współtworzenia filmów przez wszystkich uczestników projektu to najważniejsze wartości jakie udaje się uzyskać.

Ważne informacje:

Aby zostać uczestnikiem Szkoły Teledysków, należy  wypełnić ZGŁOSZENIE i przysłać je na adres [email protected]  do 1 kwietnia! Wszystkie osoby, które nadeślą zgłoszenia poinformujemy o wynikach rekrutacji 3 kwietnia do godz. 20:00.

Koszty: :Wpisowe, które obejmuje udział we wszystkich zajęciach (36h)  oraz  planie zdjęciowym to 200 zł płatne po zakwalifikowaniu się do projektu.

Gdzie: Zajęcia odbywać się będą w NInA – Narodowym Instytucie Audiowizualnym, w Warszawie, przy ul. Wałbrzyskiej 3/5, który jest partnerem projektu.

Projekt współfinansuje Miasto Stołeczne Warszawa.

DODATKOWE INFORMACJE:

Wojtek Augustyniak – 660.477.834   [email protected]

Artyści:

Bovska wokalistka i kompozytorka. 11 marca ukazała się jej debiutancka płyta. Ogromną popularność zdobyła piosenka “Kaktus” wykorzystana w czołówce serialu “Druga Szansa” emitowanego na antenie TVN.

Kortez – polski muzyk pochodzący z Iwonicza. Jest kompozytorem, wokalistą, gitarzystą, pianistą oraz puzonistą. Koncerty Korteza wyprzedają się w całej Polsce w ciągu kilku godzin. Album “Bumerang” wydany na jesieni 2015 roku uzyskał status złotej płyty.

Wykładowcy i opiekunowie grup:

Agnieszka Gomułka: reżyserka, producentka, montażystka, realizatorka. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego oraz Akademii Filmu i Telewizji, gdzie pod opieką reż. Józefa Gębskiego ukończyła Wydział Reżyserii, a także Wydział Kierownictwa Produkcji.

Roman Przylipiak: Absolwent PWSFTviT w Łodzi oraz Mistrzowskiej Szkoły Andrzeja Wajdy. Tworzy krótkometrażowe fabuły, teledyski i reklamy. Jest laureatem 2 nagrody w międzynarodowym konkursie filmowym “Przekraczanie Granic” za film fabularny pt. “Kurs”. Jego teledyski zdobywają nagrody w kraju i za granicą. Jest autorem klipów m.in. dla: Maryli Rodowicz, Ani Wyszkoni, Moniki Kuszyńskiej, Artura Andrusa, Roberta M oraz dla zespołów: Feel, Lady Pank, UL/KR, Das moon, Plastic, Beneficjenci Spledoru. Reżyseruje wizualizacje do spektakli teatralych. Tworzy filmy dla Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.  Jedną z ostatnich realizacji jest trailer do gry Wiedzmin 3 “The Beginning”. Obecnie pracuje nad debiutem fabularnym w Studiu Prób Andrzeja Wajdy.

Konrad Aksinowicz: Wychowały go trzy fenomeny lat osiemdziesiątych: Gwiezdne wojny, klocki LEGO i Muppet Show. Przełomowy okazał się rok 1985. Projekcja Powrotu Jedi, VI części Gwiezdnych Wojen, wywołała w życiu Konrada nieodwracalne zmiany, dzięki którym uwierzył, że filmowe galaktyki są najlepszym miejscem na jego przyszłość. W liceum realizował filmy krótkometrażowe m.in.: Alabama (1996), za którą otrzymał nagrodę Ministra Edukacji Narodowej. Po liceum wyjechał do Australii, gdzie został stypendystą School of Visual Arts w Sydney. W 2004 roku wrócił do Polski i poznał Konrada Stefaniaka oraz Wojtka Zielińskiego. Spotkanie okazało się brzemienne w skutkach – od tej pory zjednoczeni Moustache skoncentrowali swoje siły na realizacji wspólnego dla wszystkich celu – debiutu fabularnego. Autor wielu reklam i teledysków dla polskich i zagranicznych wytwórni płytowych.

Yach Paszkiewicz:  Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Współtwórca Festiwalu Polskich Wideoklipów Yach Film. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV[2]. Autor ponad czterystu teledysków. Współpracował m.in. z takimi wykonawcami jak: De Mono, Kult, Kazik Staszewski, Apteka, Maciej Maleńczuk, Wojciech Waglewski, Golden Life, Hey, Budka Suflera, Big Day, Formacja Nieżywych Schabuff, Bielizna, Big Cyc, Czarno-Czarni oraz Majka Jeżowska.

Maciej Michalski: zrealizował ponad 70 teledysków, głownie dla Justyny Steczkowskiej, Anity Lipnickiej, Basi Trzetrzelewskiej, De Mono, Cristiny Bien, Oany Cathaliny Chitu, Ireny Jaroskiej i wielu innych twórców muzyki popularnej i alternatywnej.  Na tym polu reżyser zdobył dwukrotnie nagrodę za najlepszy teledysk w Europie w 2010 i w 2011 roku.

Kobas Laksa:  reżyser, scenarzysta, fotografik, scenograf, animator. Absolwent WAJDA SCHOOL, Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu.  W swych działaniach używa różnorodnych mediów – fotografii, fotokolaży, performansu, instalacji, filmu. Zaczynał od filmu. Mieszka i pracuje w Warszawie.

Agnieszka Kruk: scenarzystka i instruktorka scenariopisarstwa. “Zawsze byłam ciekawa świata i głodna nowej, inspirującej wiedzy. Zostałam scenarzystką. Zawód ten w naturalny sposób łączył moje wcześniejsze zainteresowania aktorstwem i pisaniem spektakli teatralnych, wiedzę zdobytą na studiach literaturoznawczych oraz doświadczenie pracy w telewizji. Głód wiedzy i chęć ciągłego doskonalenia się sprawiły, że gdy zaczęłam zawodowo pisać scenariusze, włączył się u mnie wampir na dokształcania się w tej dziedzinie. Ukończyłam więc studia scenariopisarskie – zarówno w Warszawie (WSF), jak i w Łodzi (PWSFTViT) – oraz uczestniczyłam w licznych kursach, szkoleniach, warsztatach i wydarzeniach scenariopisarskich w Polsce i poza granicami kraju.”

Teledyski stworzone podczas ubiegłorocznej edycji można oglądać tutaj:

Organizator:

Partnerzy: