5.12.2015

Wideoklip “Światu Brakuje Troski” do utworu Kamila Bednarka i Gutka, stworzony przez uczestników projektu “Szkoła Teledysków” znalazł się w gronie najlepszych teledysków w Polsce stworzonych w 2015 roku.

image

1 grudnia organizatorzy prestiżowego Festiwalu Yach Film ogłosili listę teledysków nominowanych do “Yachów”. Teledysk “Światu brakuje troski” zdobył nominację w kategorii “Innowacja”. O Yacha w tej kategorii konkurował z teledyskami :Taco Hemingway „6 zer” , Rysy „The Fib”, Ebola Ape „Dayz Of Void” oraz Ainu „Fly fly fly”. Gala przyznania nagród odbyła się  w Gdańsku w klubie B90 4 grudnia o godz. 20:00.  Zdobywcą statuetki  okazał się klip “The Fib” zespołu Rysy stworzony przez Filipa Załuskę. Ten klip zdobył również Grand Prix całego festiwalu.

A oto jak powstawał:

“Cała skomplikowana akcja odbywała się w jednym kadrze przez kilkadziesiąt sekund, z wieloma aktorami, statystami, masą rekwizytów. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania­ pomysły, świeżość i niezwykłe zaangażowanie sprawiło, że uczestnicy projektu stworzyli dzieło, z którego naprawdę mogą być dumni.” powiedział Maciej Michalski, opiekun artystyczny grupy pracującej nad teledyskiem.

Nominowany teledysk jest inspirowany oscarową animacją Zbigniewa Rybczyńskiego “Tango”.“Szkoła Teledysków” to unikalny projekt edukacji filmowej, w ramach którego 30­tka uczestników pod okiem opiekunów artystycznych pracuje nad teledyskami dla znanych artystów. Obok realizacji wideoklipu, uczestnicy biorą udział w wykładach i zajęciach teoretycznych prowadzonych przez najlepszych twórców teledysków w Polsce: min.Konrada Aksinowicza, Romana Przylipiaka , Annę Maliszewską.

W tegororcznej edycji poza teledyskiem dla Kamila Bednarka powstały obrazy dla Pablopavo oraz Abla.

Od początku istnienia projektu uczestnicy stworzyli 13 wideoklipów dla takich artystów jak: Marika, Lao Che, Nemy, Monika Urlik czy Monika Brodka. Projekt organizowany jest raz do roku i trwa od kwietnia do począku czerwca.

Organizatorem projektu jest Fundacja Inicjatyw Kulturalnych “Plaster”. Projekt mógł się odbyć dzięki współfinansowaniu przez Miasto Warszawa.