Letni Festiwal Filmowy "Polówka" to największa impreza filmowa w Łodzi, która odbywa się od 2008 roku. W ostatniej edycji w ramach 64 plenerowych pokazów filmowych rozlokowanych na terenie całego miasta w 7 miejscach wzięło udział ponad 30.000 widzów. Głównym zadaniem LFF "Polówka" jest przyciąganie Łodzian na pokazy ambitnych i wartościowych produkcji filmowych polskich i zagranicznych, które odbywają się w miejskich parkach, oraz przestrzeniach publicznych miasta. Festiwal podzielony jest na sekcje tematyczne, każda z sześciu sekcji (obejmująca 10 filmów) realizowana będzie w innej przestrzeni. Dzięki dużej dywersyfikacji miejsc mieszkańcy uczęszczają na pokazy zarówno ze względu na bliskość od miejsca zamieszkania ale przede wszystkim ze względu na zainteresowanie tematyką. Cechą wyróżniającą LFF "Polówka" od innych tego typu imprez filmowych w całej Polsce, np w Warszawie jest wartość artystyczna programu. Każdorazowo pokazy przyciągają ok. 500¬-600 widzów. Dzięki "Polówce", masowa publiczność ma okazję zapoznać się z filmami dystrybuowanymi jedynie w kinach studyjnych, na małej ilości kopii. Szczegółowe i aktualne informacje o Polówce znajdują się pod adresem: www.polowka.com Projekt odbywa się dzięki dotacji z Urzędu Miasta Łodzi oraz dotacjom od sponsorów prywatnych.